How has the continuation of ‘soft’ budget constraints affected the performance of state‐owned enterprises and is the alternative of privatisation feasible? - Michael, Bryane (Technological and Economic Development of Economy, 2007)
This paper will argue that the continued existence of state‐owned enterprises (SOE) soft budget constraints, while adversely affecting SOE performance, reflects wider problems in the regulation of Chinese industry. As such, simple recourse to privatisation will not address the deep structural factors, such as over‐politicisation and under‐regulation of the private sector, which affect SOE performance. Section I of the paper will discuss the “direct” effects of soft budget constraints on SOE performance in China. Section II will address the “indirect effects” of soft budget constraints through their effects on the competitive environment vis‐a‐vis private sector firms. Section III will address the issue of privatisation and discuss the broader factors which affect both the extension of soft budget constraints and low SOE performance.Kaip „minkštojo“ biudžeto trukdžiai daro įtaką valstybinių įmonių veiklos rezultatams? Ar veiksnios privatizacijos alternatyvos?Santrauka. Straipsnyje autorius vertina vieną iš didžiausių ekonomikos transformacijas patiriančių šalių pasaulyje – Kiniją. Pagrindinė straipsnio užduotis – įvertinti, ar iki šiol propaguojama Kinijos valstybinių įmonių „minkštųjų“ biudžetų politika nedaro neigiamo poveikio jų veiklos rezultatams, kartu atskleidžiant platesnį Kinijos pramonės reguliavimo diapazoną. Privatizacijos bumas negali išvesti Kinijos ekonomikos iš gilių struktūrinių gniaužtų, tokių kaip perdėtas ūkio politizavimas, privataus sektoriaus nereguliavimas, kurie daro aiškią įtaką valstybinių įmonių veiklos rezultatams. Todėl 1-oje straipsnio dalyje bus diskutuojama apie „tiesioginius“ „minkštųjų“ biudžetų padarinius Kinijos valstybinių įmonių valdymui. 2-oje straipsnio dalyje bus dėstoma apie „tiesioginius“ „minkštųjų“ biudžetų padarinius per konkurencingumo aplinkos prizmę, supriešinant valstybines įmones su privačiomis. 3-ioje straipsnio dalyje keliamas privatizacijos klausimas, diskutuojama dėl kitų veiksnių, kurie lemia tiek „minkštųjų“ biudžetų apribojimus, tiek žemus valstybinių įmonių veiklos rezultatus.Reikšminiai žodžiai: „minkštasis“ biudžetas, valstybinės įmonės, miesto ir kaimo vietovių įmonės, privatizacija, Kinija.First Published Online: 21 Oct 2010