Multiple criteria construction management decisions considering relations between criteria - Antuchevičienė, Jurgita; Zavadskas, Edmundas Kazimieras; Zakarevičius, Algimantas (Technological and Economic Development of Economy, 2010)
Decision making in construction management has been always complicated especially if there were more than one criterion under consideration. Multiple criteria decision making (MCDM) has been often applied for complex decisions in construction when a lot of criteria were involved. Traditional MCDM methods, however, operate with independent and conflicting criteria. While in every day problems a decision maker often faces interactive and interrelated criteria. Accordingly, the need of improving and supplementing the methodology of compromise decisions arose. It was proposed to supplement TOPSIS (Technique for the Order Preference by Similarity to Ideal Solution) method and integrate the Mahalanobis distance in the usual algorythm of TOPSIS. Mahalanobis distance measure offered an option to take the correlations between the criteria into considerations while making the decision. A case study of building redevelopment in Lithuanian rural areas was presented that demonstrated the application of the proposed methodology. The case study proved that the proposed TOPSIS‐M (TOPSIS applying Mahalanobis distance measure) method could have substantial influence in carrying the proper decision.Article in English.Daugiatiksliai statybos valdymo sprendimai atsižvelgiant į rodiklių tarpusavio priklausomybęSantrauka. Statybos valdymo spendimų priėmimas visuomet yra komplikuotas, ypač jei turime atsižvelgti į daugelį rodiklių. Kompleksiniams statybos sprendimams, kurie apibūdinami daugeliu rodiklių, taikomi daugiatiksliai sprendimų priėmimo metodai (MCDM ‐ Multiple Criteria Decision Making). Šie metodai skirti sprendimams priimti tuomet, kai vertinami konfliktuojantys bei nepriklausomi rodikliai. Tačiau realiose situacijose, priešingai, nuolat susiduriame su saveikaujančiais ir tarpusavio priklausomybę turinčiais rodikliais. Dėl šios priežasties kyla poreikis patobulinti sprendimų metodologiją. Straipsnyje siūloma papildyti variantų racionalumo nustatymo metoda TOPSIS (Technique for the Order Preference by Similarity to Ideal Solution), taikant Mahalanobio metoda atstumams nustatyti. Mahalanobio atstumų nustatymo metodas suteikia galimybę įvertinti koreliacinės rodiklių priklausomybės priimant daugiatikslį sprendimą. Siūlomos metodologijos taikymas įliustruojamas sprendžiant apleistų pastatų Lietuvos kaimo vietovėse racionalaus sutvarkymo uždavinį. Pateiktas pavyzdys patvirtina, kad TOPSIS‐M metodo (t. y. TOPSIS naudojant Mahalanobio atstuma) taikymas gali turėti esminę įtaka priimant sprendimą.Reikšminiai žodžiai: statybos valdymas, MCDM, TOPSIS, TOPSIS‐M, rodikliai, koreliacija, kovariacija, Euklido atstumas, Mahalanobio atstumas.First published online: 21 Oct 2010