Testing the relational perspective map for visualization of multidimensional data - Karbauskaitė, Rasa; Marcinkevičius, Virginijus; Dzemyda, Gintautas (Technological and Economic Development of Economy, 2006)
This paper deals with a method, called the relational perspective map that visualizes multidimensional data onto two‐dimensional closed plane. It tries to preserve the distances between the multidimensional data in the lower‐dimensional space. But the most important feature of the relational perspective map is the ability to visualize data in a non‐overlapping manner so that it reveals small distances better than other known visualization methods. In this paper, the features of this method are explored experimentally and some disadvantages are noticed. We have proposed a modification of this method, which enables us to avoid them. Santykinės perspektyvos metodo, skirto daugiamačiams duomenims vizualizuoti, tyrimas Santrauka. Nagrinėjamas santykinės perspektyvos metodas (angl. relational perspective map (RPM)), kuris vizualizuoja daugiamačius duomenis į plokštumą. RPM metodas kaip ir dauguma kitų žinomų dimensijos mažinimo metodų stengiasi išlaikyti santykinius atstumus tarp daugiamačių taškų plokštumoje. Pagrindinė RPM metodo savybė ta, kad duomenys vizualizuojami plokštumoje taip, kad jų projekcijos nepersidengtų. Taigi RPM metodas išlaiko atstumus tarp artimų taškų daug tiksliau negu kiti vizualizavimo metodai. Eksperimentais ištyrus RPM metodą, nustatyti šio metodo trūkumai, todėl pasiūlyta modifikacija, leidžianti jų išvengti. Reikšminiai žodžiai: vizualizavimas, daugiamačiai duomenys, santykinės perspektyvos metodas. First Published Online: 21 Oct 2010