Possibilities of clients and contractor’s disputes settlement at the pretrial stage - Keršuliene, Violeta (Technological and Economic Development of Economy, 2007)
The article analyses, by using economic methods, the probable behaviour of construction process parties during a dispute settlement. With the use of optimism (or differing perceptions) and asymmetric information models an attempt is made to determine the most economically advantageous behavioural pattern for both parties at the pretrial stage and analyses social value of a litigation dispute. Article in Lithuanian. Taikais ginčių, kilusių tarp užsakovo ir rangovo, sureguliavimo galimybės ikiteisminiu etapu Santrauka. Straipsnyje, remiantis ekonominiais skaičiavimais, analizuojama tikėtina statybos proceso dalyvių elgsena sprendžiant tarpusavio ginčus. Naudojant optimizmo (arba skirtingo įsitikinimo) ir asimetrinės informacijos modelius bandoma rasti abiem ginčo šalims ekonomiškai naudingiausią elgesio variantą ikiteisminėje ginčo stadijoje bei analizuojamas teisminio bylinėjimosi socialinis vertingumas. Reikšminiai žodžiai: teisminis ginčas, optimizmo (skirtingo isitikinimo) modelis, asimetrines informacijos modelis, taikus ginčo sprendimas. First Published Online: 21 Oct 2010