Investigation of metal treatment process - Januteniene, J.; Pridotkas, G.; Didžiokas, R. (Mathematical Modelling and Analysis, 2002)
Differential equations of self‐excited oscillations, arising in metal cutting process and metal drilling process, are presented in this paper. The causes of these oscillations are delaying forces, arising in metal treatment processes. The linear analysis of differential equations of metal cutting process is performed and an area of asymptotically stability is chosen. The non‐linear analysis is performed by the theory of bifurcation. Solution of this differential equation is compared with results of numerical experiment. Differential equations of dynamic of metal drilling process are presented.Metalų pjovimo procesų tyrimasSantrauka. Straipsnyje nagrinėjami autosvyravimai atsirandantys metalų pjovimo bei metalų gręžimo procesuose. Pateiktos susižadinančių autosvyravimų dinamikos lygtys. Straipsnyje trumpai aprašytas metalų gręžimo procesas, užrašytos autosvyravimų dinamikos lygtys, suformuluotos kraštinės sąlygos. Autosvyravimų susižadinimo priežastis ‐ vėluojančių jėgų atsiradimas. Straipsnyje atlikta metalų pjovimo proceso metu susižadinančių autosvyravimų dinamikos lygčių suvėlavimu, priklausančiu nuo ieškomos funkcijos, tiesinė analizė. Išskirta asimptotinio stabilumo sritis. Netiesinė šių lygčių analizė atlikta bifurkacijų teorijos metodu ir gauta asimptotinio sprendinio išraiška. Gautas sprendinys palygintas su skaitinio eksperimento rezultatais. First Published Online: 14 Oct 2010