On the human’s vital functions degradation modelling - Bagdonavičius, V.; Birelis, A.; Meilūnas, M.; Stoškuviene, D. (Mathematical Modelling and Analysis, 2001)
Human vital functions can degrade due to genetic aging, violent factors and diseases. Most (∼90%) people are affected by diseases. Degradation of the body functions can slope when disease is cured and progress to death when it is incurable. We propose human organism degradation model caused by disease which is based on the course of the vital functions damage and stopping of the patients, dead in the hospitals. All concepts of this model are described first of all for the contingent of the deaths. The than atogenetic process for this contingent is divided to separate levels (stages) and then transition probabilities from one level to other are estimated according to observation data. These estimations enable us to establish reliable connections between different links of the than atogenesis. They are important for the prevention of the development of the terminal thanatogenetic syndromes in the intensive care units in the hospitals. Apie žmogaus gyvybinių funkcijų degradavimo modeliavimą Santrauka. Žmogaus gyvybinės funkcijos gali degraduoti dėl genetiškai sąlygoto senėjimo, nelaimingų atsitikimų ir ligų. Daugelį atvejų (∼90%) nulemia ligos. Organizmo funkcijų degradacija lėtėja, jei liga gydoma ir progresuoja iki mirties, jeigu ji nėra pagydoma. Siūlomas ligų sąlygojamas žmogaus organizmo degradacijos modelis, paremtas mirusiųjų ligoninėje pacientų gyvybinių funkcijų pakenkimo ir nutrūkimo stebėjimais. Visos modelio sąvokos yra taikomos visų pirma mirusiųjų kontingentui. Tanatogeneziniai (mirtį sąlygojantys) procesai tam kontingentui yra skirstomi į atskirus lygmenis (stadijas), ir yra keliamas uždavinys įvertinti perėjimo iš vienos stadijos į kitą tikimybes. Tokie įverčiai įgalina nustatyti patikimus ryšius tarp atskiru tanatogenezės grandžių. Tai yra svarbu tanatogenezinių procesų prevencijai ligoninių intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuose. First Published Online: 14 Oct 2010