Spatial analysis and prediction of Curonian lagoon data with Gstat - Garška, R.; Krūminiene, I. (Mathematical Modelling and Analysis, 2004)
The typical goal of geostatistical analysis is to interpolate values of variable under consideration at unobserved locations using data on observed locations because it is not feasible to gather all data of the observations in the study area. The second goal is to know how they represent the study area on the basis of the sample points. Kriging is one of geostatistical methods for spatial interpolation. This method relies on the spatial correlation reflected in the available data and so represents a global view of all the data as well as the nearest neighbor influence. Before spatial prediction using kriging can be executed, the semivariogram has to be computed and modelled. The objective of our work is to create maps of the Curonian lagoon using kriging and cokriging methods. Our spatial data consist of observations on sounding and bed sediments of different Curonian lagoon locations. For computation and simulation of semivariograms, as well as for application kriging and cokriging methods and visualization of results on maps Gstat and PCRaster are used. Apie Kuršių marių duomenų erdvinę analizę ir prognozavimą Gstat programos pagalba Santrauka. Šio darbo pagrindinis tikslas – Gstat bei PCRaster programų pagalba sukurti prognozuojamų duomenų ir jų dispersijų žemėlapius. Žemėlapiams sudaryti pritaikyti krigingo ir kokrigingo metodai. Krigingas yra vienas iš geostatistikos metodų, kuris atsižvelgdamas į erdvinį dviejų kintamųjų ryšį ir kaimyninių taškų reikšmes atlieka erdvinę interpoliacija. Tuo tarpu kokrigingas atlieka pirminio kintamojo duomenų prognozę naudojant antrinių kintamųjų duomenis. Pagrindinis geostatistinės analizės tikslas yra interpoliuoti duomenis nežinomuose srities taškuose, nes dažniausiai atliekant geostatistinius tyrimus naudojami daliniai stebėjimai, kurie apima tik visumos dalį; arba nėra žinoma, ar imties duomenys pakankamai gerai atspindi visą studijuojama sritį. Rezultatų analizė parodė, kad tikslesnė prognozė gaunama taikant kokrigingo metodą. Reikšminiai žodžiai: geostatistinė analizė, krigingas, kokrigingas. First Published Online: 14 Oct 2010