The influence of sudden increase in temperature and humidity on stress-strain states in exterior finishing layers of multileaf walls with flexible ties - Marčiukaitis, Gediminas (Journal of Civil Engineering and Management, 1998)
Staigaus temperatūros ir drėgmės padidėjimo įtaka sluoksniuotųjų sienų su lanksčiais ryšiais išorinių apdailos sluoksnių įtempių ir deformacijų būviuiSluoksniuotųjų sienų išorinių sluoksnių, kurie ne tik apsaugo termoizoliacinius sluoksnius nuo įvairių poveikių, bet ir turi architectŭrinę bei estetinę paskirtį, supleišejimas yra neleistinas. Atlikti tyrimai ir apskaičiavimai parodė, kad staigus temperatūros ir drėgmės padidėjimas gali sukelti sluoksnyje įtempius, pagreitinančius šio sluoksnio ar jo dalies atplyšimą nuo gretimo sluoksnio ir sumažina atsparumą šalčiui. Įtempių dydis ir jų pasiskirstymo išoriniame sluoksnyje būdas priklauso nuo deformacijų modulių (n = E1/E2) ir sluoksnių storių (δ1/δ2) santykių. Šiems santykiams didėjant, sluoksnio išoriniame krašte gali atsirasti tempimo įtempiai, viršijantys ribines sluoksnio medžiagos tempimo stiprio reikšmes. Toks išorinių apdailos sluoksnių nurodytų parametrų santykis gali būti ir tuomet, kai jie daromi sluoksniuoti ir iš skirtingų savybių medžiagų. Pasiūlyta metodika leidžia nustatyti šiuos įtempius ir parinkti tokius sluoksnių storius ir jų medžiagų savybes, kad įtempiai būtų kuo mažesni. Juos sumažinus sumažėja tikimybė atsirasti bendriesiems kritiniams įtempiams išoriniame sluoksnyje. Pagal šią metodiką galima nustatyti įtempius atskiruose apdailos sluoksnio sluoksneliuose, jeigu jie yra sudaryti iš medžiagų, turinčių skirtingas savybes. Kadangi praktiniam apskaičiavimui trūksta duomenų apie išorinių (apdailos) sluoksnų medžiagų plėtimǎsi nuo temperatūros ir drėgmės, todėl pateikti pasiūlymai šioms deformacijoms nustatyti.First Published Online: 26 Jul 2012