General model of accident rate growth in the construction industry - Hola, Bozena (Journal of Civil Engineering and Management, 2007)
The accident level in sectors of the national economy is estimated from such data as: the number of persons employed in the analysed sector, the number of victims of accidents at work and the frequency and seriousness of the accidents. The data have a static character: they inform about the accident level in the analysed period but not about its variation over time. Also the pace of work contributes to accidents at work. The accident level and the production volume change over years. It is essential to be able to determine the rate of variation of two quantities. For this purpose a model enabling the assessment of dynamic changes in the investigated phenomena has been developed. Besides accident indices the model takes into account indices which measure the economic effects of construction production.Nelaimingų atsitikimų daugėjimo modelis statybų pramonėjeSantrauka. Nelaimingų atsitikimų lygis tam tikrame nacionalinės ekonomikos sektoriuje yra įvertinamas naudojantis tokia informacija: žmonių skaičiumi, įdarbintu analizuojamame sektoriuje, aukų skaičiumi dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir nelaimingų atsitikimų dažniu bei rimtumu. Ši informacija – tai statistinės charakteristikos. Jos informuoja apie nelaimingų atsitikimų lygį analizuojamu periodu, bet ne apie jo kitimą laike. Taip pat nelaimingus atsitikimus darbe lemia darbo tempas. Nelaimingų atsitikimų lygis ir produktyvumo apimtys keičiasi laikui bėgant. Labai svarbu nustatyti šių dviejų dydžių kitimo laipsnį. Dėl šios priežasties tiriant šį fenomeną buvo išplėtotas dinaminių pokyčių įvertinimo modelis. Be to, nelaimingų atsitikimų indeksų modelis rodo indeksus, kurie nustato statybų našumo ekonominį efektyvumą.Reikšminiai žodžiai: nelaimingų atsitikimų lygis, statyba, nelaimingų atsitikimų indeksai, nelaimingų atsitikimų lygio modelis.First Published Online: 14 Oct 2010