Evaluation of the competitiveness of construction company overhead costs - Šiškina, Ala; Juodis, Arvydas; Apanavičienė, Rasa (Journal of Civil Engineering and Management, 2009)
The enhancement of the competitiveness of a construction company is one of the most important strategic objectives in construction industry. The company's management system, work organization and employment of available assets are some of the most important factors upon which overhead costs and the bidding price of a construction company depend directly. A statistical analysis of a homogenous group of construction companies reveals the company's overhead costs value distribution function, which can be used to evaluate the competitive advantages and disadvantages of a specific construction company. A detailed overhead costs categorization and the findings of a survey conducted among contractors influenced the selection of the principal parameters of the company's activity, on which the value of overhead costs depends; they are the number of company's head office employees and the area of company's facilities. The developed competitiveness evaluation methodology enables the construction managers to adequate and scientific position the company on the market of homogenous construction companies group, to estimate its activity as well as to evaluate the competitive advantages and disadvantages of bidding prices and certain costs in public tendering of construction operations and services.SantraukaDidinti statybos įmonės konkurencingumą yra vienas svarbiausių statybos verslo strateginių uždavinių. Įmonės valdymo struktūra, veiklos organizavimas, turimo turto naudojimas yra vieni iš svarbiausių veiksnių, nuo kurių tiesiogiai priklauso statybos įmonės pridėtinės išlaidos, kartu ir siūlomos statybos darbų kainos. Statistiškai tiriant homogeninę statybos įmonių grupę nustatyta statybos įmonių pridėtinių išlaidų reikšmių pasiskirstymo funkcija, pagal kurią gali būti įvertinti konkrečios statybos įmonės konkurenciniai pranašumai ar trūkumai. Išsamiai apibrėžta pridėtinių išlaidų struktūra ir statybos rangovų apklausos rezultatai darė įtaką pagrindinių įmonės veiksnių, nuo kurių priklauso pridėtinių išlaidų dydis, parinkimui – tai įmonės administracijos darbuotojų skaičius ir nekilnojamojo turto plotas. Sudarytas statybos įmonės valdymo sistemos ir infrastruktūros charakteristikų regresinis modelis yra patogus planavimo ir prognozavimo įrankis parenkant tinkamą įmonės veiklos pridėtinių išlaidų struktūrą ir pritaikant įmonės plėtrai reikalingą strategiją. Siūloma statybos įmonių konkurencingumo įvertinimo metodika leidžia statybos organizacijų vadovams adekvačiai ir moksliškai pagrįstai nustatyti įmonės padėtį homogeninės statybos įmonių grupės rinkoje, įvertinti jos veiklos efektyvumą ir nesunkiai nustatyti kainos, išlaidų konkurencinius pranašumus bei trūkumus dalyvaujant statybos darbų ir paslaugų viešuosiuose pirkimuose.First Published Online: 14 Oct 2010Reikšminiai žodžiai: pridėtinės išlaidos, konkurencingumas, valdymo sistema, optimizavimo strategijos.