Architectural solutions to increase the energy efficiency of buildings - Parasonis, Josifas; Keizikas, Andrius; Endriukaitytė, Audronė; Kalibatienė, Diana (Journal of Civil Engineering and Management, 2012)
While designing the volume of a building, architectural solutions can be employed to achieve greater energy efficiency for the entire lifecycle of the building. However, currently this possibility is not sufficiently utilised. The paper provides a comparative analysis of architectural solutions, presenting the ones that not only allow for a reduction in energy losses through the external envelope of a building considering the local climatic conditions; but also make it possible to increase the use of energy from renewable resources.Architektūros sprendiniai, didinantys energinį pastatų efektyvumąSantrauka. Projektuojant pastatų tūrius yra galimybė, pasitelkus architektūrinius sprendinius, pasiekti didesnį energinį efektyvumą viso jų gyvavimo laikotarpiu, tačiau šiuo metu tuo naudojamasi nepakankamai. Darbe atlikta architektūrinių sprendinių lyginamoji analizė, kurios metu pristatomi sprendimai, leidžiantys sumažinti energijos, prarandamos per pastato išorės atitvaras, kiekį atsižvelgiant į vietos klimato sąlygas, bei padidinti pastato suvartojamos energijos kiekį naudojant atsinaujinančiųjų šaltinių energiją.Reikšminiai žodžiai: A/S santykis, A/V santykis, energinis efektyvumas, geometrinis efektyvumas, pastato gyvavimo ciklas, kompaktiškumas, energijos poreikis, saulės energijos pritekėjimas, tvarumas.