The bolt – with – a crack shakedown estimation by the method of additional load - Leonavičius, Mindaugas; Šukšta, Marijonas (Journal of Civil Engineering and Management, 1997)
Varžto su dvipusiu plyšiu prisitaikomumo tyrimas papildomos apkrovos metodu Straipsnyje analizuojamas varžto (smeigės) prisitaikomumas veikiant pastoviai ašinei jėgai ir simetriškai kintančiam lenkimo momentui. Uždavinys sprendžiamas atsižvelgiant į dvipusio, simetriškai išsidėsčiusio plyšio atsiradimą ir vystymąsi. Medžiaga idealiai tampriai plastiška. Sprendimui taikomas papildomos apkrovos metodas. Išnagrinėti vienpusio plastinės deformacijos kaupimosi ir kintamo ženklo plastinio tekėjimo atvejai. Gautos varžto su plintančiu dvipusiu plyšiu prisitaikomumo zornų ribos. Nustatyta varžto atsarga naudojantis prisitaikomumo diagrama įvairių plyšių gylių atvejais. First Published Online: 26 Jul 2012