Bearing capacity of axially loaded timber members – estimation under uneven fire action - Šauciuvnas, Gintas; Šapalas, Antanas; Griškevicius, Mečislovas (Journal of Civil Engineering and Management, 2011)
The article deals with the peculiarities of calculating bearing capacity for axially loaded timber members under uneven fire action. According to LST EN 1995-1-2 and finite element modelling for determining temperature fields and variations in timber strength under elevated temperature, the method of simple calculations was applied. Calculations are based on the data and results of experimental investigations into the resistance of axially loaded members to fire. Data on variations in timber strength were obtained conducting laboratory tests using the specimens of Lithuanian pine under elevated temperature. Medinių centriškai gniuždomų elementų, netolygiai veikiamų ugnies laikomosios galios, skaičiavimas Santrauka. Atliekant šį tyrimą išnagrinėti netolygiai gaisro veikiamų neapsaugotų liaunų medinių centriškai gniuždomų elementų laikomosios galios skaičiavimo ypatumai, taikant paprastuosius skaičiavimo metodus, pateiktus LST EN 1995-1-2, ir naudojant baigtinių elementų programa nustatytus elemento skerspjūvio temperatūrinius laukus medienos stiprių pokyčiams įvertinti. Skaičiavimo duomenys grindžiami atliktais eksperimentiniais liaunų medinių centriškai gniuždomų strypų atsparumo ugniai tyrimo duomenimis ir rezultatais. Medienos stiprių pokyčiai, naudojami skaičiuojant, paimti remiantis Lietuvoje augančios pušiės medienos stiprių pokyčių bandymo rezultatais. Reikšminiai žodžiai: mediena, gniuždymas, gaisro poveikis, laikomoji galia, stiprių pokyčiai.