Selection of rational dispute resolution method by applying new step‐wise weight assessment ratio analysis (Swara) - Keršulienė, Violeta; Zavadskas, Edmundas Kazimieras; Turskis, Zenonas (Journal of Business Economics and Management, 2010)
The paper considers major principles of application of the multi‐attribute systems to solve legislative tasks. In order to assess dispute resolution methods from economic, social and other points of view, it is necessary to apply methods for assessing solutions according to multiple attributes. All known multi‐attribute methods cannot value the atribute weights as one weight of attribute is higher or lower significant than the other attribute. The new step‐wise weight assessment ratio analysis method (SWARA) allows including experts, lawyers or dispute parties opinion about significance ratio of the attributes in the process of rational decision determination. SWARA method could be applied in practical implementation of specialised decision support systems and alternative dispute resolution in virtual environment. Starting with principles and established approaches, a problem‐structuring methodology was developed which would condition the problem to allow a more thoughtful application of existing decision‐making analytic methodologies.Racionalaus ginčų sprendimo būdo nustatymas taikant naują kriterijų svorių nustatymo metodą, pagrįstą nuosekliu laipsnišku poriniu kriterijų santykinės svarbos lyginimuSantrauka. Darbe  nagrinėjami  daugiakriterinės  analizės  taikymo  galimybės  ir  principai  teisiniams  uždaviniams spręsti.  Siekiant  ekonominiu,  socialiniu  ar  kitu  aspektu  įvertinti  ginčų  sprendimo  būdų  alternatyvas, būtina  taikyti  metodus,  įvertinančius  šias  alternatyvas  apibūdinančius  kriterijus.  Tačiau  visi  žinomi daugiakriteriniai metodai nevertina, kiek rodikliai, apibūdinantys alternatyvas, yra vienas už kitą svarbesni  ar  ne  tokie  reikšmingi.  Pasiūlytas  naujas kriterijų  svorių  nustatymo  metodas,  pagrįstas  nuosekliu laipsnišku poriniu kriterijų santykinės svarbos lyginimu (angl.  Step-Wise Weight Assessment Ratio Analysis – SWARA), leidžia priimant sprendimus įvertinti ekspertų, advokatų ar ginčo šalių nuomonę apie rodiklių reikšmingumų skirtumus. SWARA metodas gali būti taikomas kuriant specializuotas sprendimų  paramos  sistemas,  skirtas  racionaliam  ginčų  sprendimo  būdui  parinkti  ar  ginčams  spręsti alternatyviais būdais virtualioje aplinkoje. Darbe trumpai apžvelgti ginčų sprendimo būdai, sukurtas jų vertinimo ir lyginimo metodas, kuris sėkmingai galėtų būti taikomas ir kitiems uždaviniams spręsti.Reikšminiai žodžiai: SWARA, ginčų sprendimas, sprendimų priėmimas, rodiklių vertinimas.First Published Online: 09 Jun 2011