The economy of the Belgian regions tested with multimoora - Brauers, Willem Karel M.; Ginevičius, Romualdas (Journal of Business Economics and Management, 2010)
The definition of robustness in econometrics, the error term in a linear equation, was not only broadened, but in addition moved to the meaning of common language: from a cardinal to a qualitative one. At that moment the most robust Multi‐Objective Optimization Method has to fulfill seven essential conditions. In addition, considering all stakeholders involved, the choice of the objectives is non‐subjective with the assistance of the Ameliorated Nominal Group Technique and the Delphi method. Outside Normalization is not necessary by the use of a Full Multiplicative Form or of MOORA (Multi‐Objective Optimization by Ratio Analysis). This last one is composed of ratio analysis “senso stricto” and of the Reference Point Method with the previously obtained ratios as a starting point. Combining the three methods in MULTIMOORA a full guarantee for robustness in Multiple Objectives Optimization is offered. This interpretation is tested by an application to the Economy of the Belgian Regions.Belgijos regionų ekonomika, įvertinta taikant MULTIMOORA metodą Santrauka. Stiprumo apibrėžimas ekonometrijoje, klaidos terminas linijinėje lygtyje buvo ne tik išplėstas, jo reikšmė  buvo  perkelta  į  paprastą  kalbą,  t.  y.  nuo  kiekybinės  iki  kokybinės  reikšmės.  Šiuo  metu  stipriausi daugiatiksliai optimizavimo metodai turi atitikti septynias pagrindines sąlygas. Be to, turint omenyje visas  suinteresuotas  grupes,  tikslų  pasirinkimas  yra  objektyvus  taikant  patobulintą  nominalių  grupių ir Delphi metodus. Normalizavimas privalo būti taip pat objektyvus, tai įmanoma padaryti naudojant dauginamąją MOORA (daugiatikslis optimizavimas remiantis santykio analize) metodo formą. Ji susideda iš santykio analizės „senso strigto“ ir atskaitos taško metodo su anksčiau gautu santykiu kaip pradžios tašku. Taigi sujungus tris metodus, kaip stiprumo garantas buvo pasiūlytas MULTIMOORA. Šis metodas yra išbandytas tiriant Belgijos regionų ekonomiką.Reikšminiai  žodžiai: stiprumas,  daugiatikslis  optimizavimas,  suinteresuotos  grupės,  patobulintas nominalių grupių metodas. Delphi metodas, pilnas sandaugos būdas, MOORA, MULTIMOORA.First Published Online: 14 Oct 2010