Ranking the strategies of mining sector through ANP and TOPSIS in a SWOT framework - Azimi, Reza; Yazdani-Chamzini, Abdolreza; Fouladgar, Mohammad Majid; Zavadskas, Edmundas Kazimieras; Basiri, Mohammad Hossein (Journal of Business Economics and Management, 2011)
Mining plays one significant role in most countries and it acts as a foundation for growth and development. It produces raw material for other sectors such as industry, agriculture, etc. So, determining and prioritizing the strategies of mining are so important. Miscellaneous types of tools are offered for determining and evaluating of operational strategies. Analyzing the internal and external environments using strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) helps to determine the current situation and to identify major prospects and challenges that could significantly impact strategy implementation in mining sector. Multi criteria decision making (MCDM) methods are appropriate tools to prioritize under sophisticated environment. Analytical network process (ANP) and TOPSIS are two hands of MCDM methods that are used in different researches. In this paper, we proposed an integrated model for prioritizing the strategies of Iranian mining sector. We employed the SWOT analysis to assign feasible strategies; then, ANP was applied in order to obtain the weight of SWOT factors, finally the strategies were ranked through TOPSIS technique. The results show that improving the ability of exploitation and production outperforms other strategies.Article in English.Gavybos sektoriaus strategijų rangavimas taikant ANP, TOPSIS ir SSGG metodusSantrauka. Gavyba yra vienas svarbiausių veiksnių, turinčių įtaką daugeliui valstybių, jų ekonomikos augimui bei vystymuisi. Todėl labai svarbu tinkamai apibrėžti gavybos strategijas ir nustatyti jų prioritetus. Siūlomi įvairūs būdai siekiant apibrėžti ir parinkti tinkamiausiais strategijas. Autoriai pabrėžia, kad analizuojant vidinius ir išorinius aplinkos veiksnius: stiprumus, silpnybes, galimybes ir grėsmes (SSGG), galima apibrėžti esamą situaciją, identifikuoti bendrą vaizdą, galimus iššūkius ir turėti galimybę aprašyti strategijų svarbą ir įtaką gavybos sektoriui. Daugiakriteriniai sprendimų metodai (MCDM) yra tinkamos priemonės nustatyti prioritetus sudėtingoje aplinkoje. ANP ir TOPSIS – tai du svarbūs MCDM metodai, kurie sėkmingai taikomi skirtingų sričių mokslininkų. Šiame straipsnyje siūlomas integruotas prioritetų nustatymo metodas Irano gavybos sektoriui. Nustatyti galimoms strategijoms taikytas SSGG metodas. ANP metodu nustatyti SSGG faktorių reikšmingumai. Paskutiniame etape taikant TOPSIS metodą nustatyti strategijų prioritetai. Rezultatai parodė, kad siūlomu integruotu metodu galima kompetentingai atlikti gavybos sektoriaus eksploatacijos ir produkcijos perdirbimo strategijų pagrindimą ir rangavimą.Reikšminiai žodžiai: SSGG, MCDM, ANP, TOPSIS, gavybos strategijos, rangavimas.