Contractor selection for construction works by applying SAW‐G and TOPSIS grey techniques - Zavadskas, Edmundas Kazimieras; Vilutienė, Tatjana; Turskis, Zenonas; Tamosaitienė, Jolanta (Journal of Business Economics and Management, 2010)
The accuracy of performance measures in common multicriteria methods is usually assumed to be accurate. Grey theory is a new technique for performing prediction, relational analysis and decision‐making in many areas. This paper presents applicability of grey theory techniques for defining the utility of an alternative. Proposed assessment model covers well known method of TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution), method with attributes values determined at intervals (TOPSIS‐grey) and a new method of Simple Additive Weighting with Grey relations (SAW‐G). A case study of the assessment of contractors’ competitive ability was used to demonstrate the applicability and the effectiveness of the proposed approach. The results show that the methods of grey relations methodology can be implemented as an effective decision aid for tasks with uncertain data. Rangovų parinkimas statybos darbams atlikti taikant SAW-G ir TOPSIS GREY skaičių technologijas Santrauka. Taikant daugiatikslius metodus įprastai rodiklių reikšmės imamos kaip tikslios. Pilkųjų skaičių teorija yra naujas metodas, kurį galima taikyti daugelyje sričių: tinkamumui numatyti, nagrinėti santykius ir priimti sprendimus. Šiame straipsnyje pateiktas pilkųjų skaičių teorijos taikymo pavyzdys alternatyvų tikslingumui nustatyti. Pasiūlytas metodas apima gerai žinomą TOPSIS (pirmumo eilės nustatymo būdas pagal našumą ir idealų sprendinį) metodą su rodiklių reikšmėmis, apibrėžtomis intervaluose (TOPSIS‐grey) ir paprastojo suminio svėrimo su pilkaisiais santykiais (SAW‐G) metodą. Rangovų kompetencijos vertinimo pavyzdys pateiktas naujo metodo efektyvumui parodyti. Uždavinio sprendimas parodo, kad uždavinių modeliai, aprašyti pilkaisiais santykiais, gali būti efektyviai taikomi uždaviniams su neapibrėžtais duomenimis spręsti. Reikšminiai žodžiai: rangovai, statyba, daugiatikslis sprendimų priėmimas, pilkieji skaičiai, SAW, SAW‐G, TOPSIS, TOPSIS grey. First Published Online: 14 Oct 2010