Creativity trilateral dynamics: playfulness, mindfulness, and improvisation - Hassan, Doaa Kamaleldin (Creativity Studies, 2019)
As recent studies proved; creativity is no longer an option, it is really essential for our everyday life. In fact, creativity is a unified whole composed of four interweaved strands; creative person, creative press, creative process, and creative product. Nevertheless, creative person could be considered the motor of these unified gearwheels. Creative person should be open for novelty, tolerant for complexity and ambiguity as discussed through literature; however, the question here is how to acquire these characteristics. In this sense, issues of playfulness, mindfulness and improvisa-tion could be much related and might answer such question. In fact, these topics were approached in many researches in relation to creativity, but there are scarce studies that might relate them to each other, i.e., playfulness with mindfulness, mindfulness with improvisation, or improvisation with playfulness. Thus, this research, as a contribution to the field of the psychology of creativity, proposes that there is a correlation among these three experiences or forces of a creative person. Then, the aim of this research is to explore these interrelations that, if boosted, might leverage creative person’s characteristics. The methodology is based on inductive reasoning via two phases; first, analyzing literature on playfulness, mindfulness and improvisation and their relations to creativity studies. The second phase is traversing these three corpuses, sewing them together in order to create a braid of these forces to act as dynamics boosting for higher levels of creative mindset.Article in English.Trišalė kūrybiškumo dinamika: žaidybiškumas, sąmoningumas ir improvizacijaSantraukaKaip parodė naujausi tyrimai, kūrybiškumas jau nebėra pasirinkimo alternatyva – jis išties svarbus kasdieniam mūsų gyvenimui. Iš tikrųjų kūrybiškumas – tai bendra visuma, kurią sudaro keturios susipynusios gijos: kūrybiška asmenybė, kūrybinė jėga, kūrybinis procesas ir kūrybinis produktas. Nepaisant to, kūrybiška asmenybė gali būti laikoma šių sujungtų krumpliaračių varomąja jėga. Kaip aptarta literatūroje, kūrybiška asmenybė turi būti atvira naujovėms, tolerantiška kompleksiškumui ir dviprasmybėms, tačiau čia keliamas klausimas – kaip išugdyti šias savybes. Šia prasme žaidybiškumo, sąmoningumo ir improvizacijos problemos gali būti glaudžiai susijusios ir turi galimybę atsakyti į tokį klausimą. Tiesą sakant, šios temos buvo gvildentos daugelyje tyrimų, susijusių su kūrybiškumu, tačiau nepakanka tų tyrimų, kuriuose jos būtų siejamos vienos su kitomis, i.e. žaidybiškumas ir sąmoningumas, sąmoningumas ir improvizacija ar improvizacija ir žaidybiškumas. Taigi šiame tyrime, kaip indėlyje į kūrybos psichologijos sritį, teigiama, kad šios trys kūrybiškos asmenybės patirtys ar galios koreliuoja tarpusavyje. Taigi šio tyrimo tikslas – išnagrinėti šiuos tarpusavio ryšius, kurie, jei būtų skatinami, galėtų turėti įtakos kūrybiškos asmenybės savybėms. Metodologija grindžiama indukciniu argumentavimu dviem etapais: pirma, analizuojant literatūrą, skirtą žaidybiškumui, sąmoningumui ir improvizacijai bei jų sąsajoms su kūrybiškumo tyrimais; antrasis etapas vyksta, skersai išilgai nagrinėjant šias tris dalis, susiejant jas tarpusavyje siekiant sukurti šių trijų galių sampyną, kad jos funkcionuotų dinamiškai, kūrybišką mąstyseną pakylėdamos į aukštesnį lygį.Reikšminiai žodžiai: kūrybiška mąstysena, kūrybiška asmenybė, kūrybiškumas, improvizacija, sąmoningumas, žaidybiškumas.