The moral psychology of Europeanness: Diversified, horizontal affectivity - Brown, Eric; Szalai, Judit (Creativity Studies, 2008)
The question the authors of this paper raise is what kind of positive emotional attitudes the sustained, fruitful existence of the European Union (EU) takes on the part of its citizens. It is argued that the EU as a polity is an inappropriate object for patriotism. The emotions the authors envisage as constituting the necessary affective basis for the political community are based on developing horizontal relationships among citizens and their relationships to institutions that the EU makes possible.Moralinė europietiškumo psichologija: įvairus horizontalusis afektyvumasSantrauka. Straipsnyje keliamas klausimas – kokiomis pozityviomis emocinėmis nuostatomis remiamasi, siekiant Europos Sąjungos kaip ilgalaikės produktyvios institucijos poveikio emocinėms jos piliečių nuostatoms. Teigiama, kad Europos Sąjunga negali būti patriotizmo objektas, nes ši institucija nesuderinama su patriotinėmis emocijomis. Emocijos, neatsiejamos nuo visaverčio politinės bendruomenės egzistavimo, pasak straipsnio autorių, paremti Europos Sąjungos piliečių horizontaliųjų santykių plėtra bei jos piliečių ir institucijų bendradarbiavimo plėtote.Reikšminiai žodžiai: nuostata, Europos Sąjunga, patriotizmas, politinis afektas.First Published Online: 14 Oct 2010