Promoting creative imagination of non-expressed needs: exploring a combined approach to enhance design thinking - Bourgeois-Bougrine, Samira; Latorre, Souad; Mourey, Florence (Creativity Studies, 2018)
Creativity is vital to radical innovation for the generation of new and disruptive ideas. Managers, practitioners and teachers are increasingly integrating design thinking approach to stimulate creativity and innovation. Design thinking implies empathy as an innovation mind-set to understand the latent needs of users observed in real settings. However, it has been suggested that radical innovations do not come from a user-centred approach such as design thinking and that design thinking is often based on anecdotes than data and that its value is difficult to prove. The aims of this paper is to propose an approach to enhance design thinking in educational setting in order to promote radical innovation mindset. Drawing on the benefits of prospective ergonomics, digital mock-up and virtual environment to promote ideation and empathy, the proposed approach takes as a starting point the imagination of future needs using prospective scenarios approach, instead of users’ latent and unmet needs, for the development of artefacts and services that would change social practices. The paper a) discusses why and how this combined approach would foster students’ radical innovations skills by not just satisfying actual users’ needs but by imagining and anticipating new needs and b) propose a method to evaluate the effectiveness and the efficacy of design thinking enhancement.Article in English.Neišreikštų kūrybinės vaizduotės poreikių skatinimas: mišraus požiūrio į dizaineriškos mąstysenos stiprinimą tyrimasSantraukaKūrybiškumas – iš esmės svarbus radikalioms inovacijoms, generuojant naujas ir griaunančias idėjas. Vadovai, praktikuojantys specialistai ir dėstytojai vis labiau integruoja dizaineriškos mąstysenos metodą, siekdami sužadinti kūrybiškumą ir inovacijas. Dizaineriška mąstysena reiškia empatiją kaip inovacija grindžiamą požiūrį, kuriuo siekiama suprasti slaptus vartotojų, stebėtų realiomis aplinkybėmis, poreikius. Vis dėlto buvo teigiama, kad radikalios inovacijos nekyla iš požiūrio, sutelkto į vartotojus, tokio kaip dizaineriška mąstysena, ir kad tokia mąstysena dažnai grindžiama pavieniais atvejais, o ne duomenimis bei tuo, kad jos vertę sunku įrodyti. Šio straipsnio tikslai – pateikti požiūrį, kuris padidintų dizaineriškos mąstysenos vertę lavinimo aplinkoje, siekiant palaikyti radikaliomis inovacijomis grindžiamą mąstymo būdą. Atsižvelgiant į ateities ergonomikos nešamą naudą, skaitmeninį modelį ir virtualią aplinką, skirtą idėjizavimui ir empatizavimui paskatinti, siūlomas požiūris yra it pradinis taškas, įsivaizduojant ateities poreikius, pasitelkiant ateities scenarijų atvejus, o ne slaptus ir nepatenkintus vartotojų poreikius, siekiant žmogaus darbo produktų ir paslaugų, kurios pakeistų socialines praktikas, plėtros. Straipsnyje svarstoma, kodėl ir kaip šis mišrus požiūris paskatintų studentų radikalių inovacijų įgūdžius, ne tik patenkinant tikruosius vartotojų poreikius, bet įsivaizduojant ir numatant naujus, taip pat pateikiamas metodas, skirtas dizaineriškos mąstysenos tobulinimo veiksmingumui įvertinti.Reikšminiai žodžiai: kūrybiškumas, dizaineriška mąstysena, skaitmeninės technologijos, lavinimas, ergonomika, inovacijos, poreikių ieškantys asmenys, ateities ergonomika.