Demystifying creativity: an assemblage perspective towards artistic creativity - Manta, Adina (Creativity Studies, 2018)
Common understandings of creativity reduce it to a flash of insight or to a personal characteristic of a highly-gifted person. This paper develops an alternative way of understanding creativity departing from a series of interviews with local painters by conceptualizing creativity as a process of articulating and getting caught up in a “meshwork” of materials, places, spaces and social encounters. Using assemblage theoretical framework, my perspective examines how different elements (both human and non-human) are brought together in flows of connections. Looking at the art world this paper takes into account also the materiality of the creative process and inquiry into how the materiality of working materials (paint, coal, brushes etc.) and the materiality of the space affect and are affected in the creativity assemblage. As such, departing from an anthropocentric perspective on artistic creativity, that takes only in consideration the meanings attributed by people (especially the artist) to forms, social uses and trajectories of artistic objects.Article in English.Kūrybiškumo demistifikavimas: kompleksinė perspektyva meninio kūrybiškumo linkSantraukaBendrasis kūrybiškumo supratimas redukuoja jį iki įžvalgos plykstelėjimo ar gabaus asmens asmeninės charakteristikos. Šiame straipsnyje plėtojamas alternatyvus kūrybiškumo supratimo būdas, nukrypstantis nuo daugybės interviu su vietos tapytojais, konceptualizuojančiais kūrybiškumą kaip artikuliavimo procesą bei įstrigdančiais jį medžiagų, vietų, erdvių ir socialinių susitikimų „tinkle“. Pasitelkdama kompleksinį teorinį pagrindą, straipsnio autorė iš savosios perspektyvos tyrinėja, kaip skirtingi elementai (tiek žmogiškieji, tiek nežmogiškieji) suvedami draugėn į sąryšių srautus. Žvelgiant į meno pasaulį, šiame straipsnyje taip pat skiriama dėmesio kūrybinio proceso materialumui ir apklausai, siekiant išsiaiškinti, kaip medžiagos, su kuriomis dirbama (dažai, anglis, teptukai, etc.), bei erdvės materialumas daro įtaką ir yra veikiami kūrybiškumui būdingo kompleksiškumo. Taip atsiplėšiama nuo meninį kūrybiškumą vertinančios antropocentrinės perspektyvos, atsižvelgiančios vien tik į žmonių (ypač menininkų) meno objektų formoms, socialinėms reikmėms ir trajektorijoms priskirtas reikšmes.Reikšminiai žodžiai: kompleksiškumas, kūrybiškumas, srautai, materialumas, rizoma.