Does open-plan office environment support creativity? The mediating role of activated positive mood - Lin, Szu-Yin; Chang, Hsin-I (Creativity Studies, 2020)
This study examines how perceived physical office environment features affect occupants’ creativity through positive moods. Based on a sample of 181 occupants in open-plan offices, we found that perceived spatial organization features had a positive relationship with occupants’ self-assessed creativity, and this relationship is mediated by positive moods. Although perceived architectonic details of the physical work environment do not have a direct effect on occupants’ creativity, there is also a mediating effect through positive moods. A further examination revealed that activated positive mood significantly mediates the relationship between both physical work environment features and occupants’ creativity, whereas deactivated positive mood was not significant as a mediator. When occupants perceived the physical work environment to be supportive in providing various workspaces and is well decorated, it is most likely to enhance creativity.Article in English.Ar atvirojo plano biurų aplinka palaiko kūrybiškumą? Poveikį darantis suaktyvintas pozityvus nusiteikimasSantraukaŠiame tyrime nagrinėjama, kaip suvokiamos fizinės biuro aplinkos ypatumai veikia darbuotojų kūrybiškumą, jiems esant pozityviai nusiteikusiems. Remdamiesi atvirojo plano biurų 181 darbuotojo pavyzdžiu nustatėme, kad suvokiamos erdvinės organizacijos ypatumams buvo būdingas pozityvus santykis su pačių darbuotojų savojo kūrybiškumo vertinimais, o šiam santykiui netiesioginę įtaką turi pozityvus nusiteikimas. Nors fizinės darbo aplinkos suvokiamos architektūrinės detalės neturi tiesioginio poveikio darbuotojų kūrybiškumui, vis dėlto pozityvus nusiteikimas daro netiesioginį poveikį. Tolesnis tyrimas atskleidė, kad suaktyvintas pozityvus nusiteikimas turi reikšmingą įtaką santykiui tiek tarp fizinės darbo aplinkos ypatumų, tiek tarp darbuotojų kūrybiškumo, o nesuaktyvintas pozityvus nusiteikimas neturėjo didelės reikšmės poveikio atžvilgiu. Darbuotojai suprato, kad fizinė darbo aplinka, kuri sudaro sąlygas kurti įvairias darbo erdves ir yra tinkamai apipavidalinta, labai tikėtina, jog ir sustiprina kūrybiškumą.Reikšminiai žodžiai: suaktyvintas pozityvus nusiteikimas, kūrybiškumas, nusiteikimas, fizinė darbo aplinka.