Creative or analitical way for career development? Relationship marketing in the field of international business education - Markova, Marina; Modliński, Artur; Moreira Pinto, Luís (Creativity Studies, 2020)
The article presents a strategic model of the partnership in the field of business education that takes into account the specificity of the globalization and current trends on the job markets. The main research tasks were to consider the theoretical bases of relationship marketing and to examine the major trends and challenges of the job market in Russia. The article includes the results of the research on the goals in life and motivation of secondary school students, the survey among the university professors on their opinions about why students decide to study, and also the results of the international research among students of European and Russian universities. The article present various activities that the business school can use to boost the cooperation between its main shareholders. The authors suggest a matrix of interaction between universities and partner companies which composes of the tangible/intangible resources and tangible/intangible effects with the characteristics of their impact and effectiveness for both the companies and universities.Article in English.Kūrybinis ar analitinis karjeros plėtros kelias? Santykių rinkodara tarptautinio švietimo verslo srityjeSantraukaStraipsnyje pristatomas partnerystės švietimo verslo srityje strateginis modelis, atsižvelgiant į globalizacijos specifiškumą ir dabartines tendencijas darbo rinkose. Pagrindiniai tyrimo uždaviniai – apsvarstyti santykių rinkodaros teorinius pagrindus bei išnagrinėti svarbiausias tendencijas ir iššūkius, kylančius Rusijos darbo rinkoje. Straipsnis apima tyrimo, skirto vidurinių mokyklų moksleivių gyvenimo tikslams ir motyvacijai, rezultatus, universitetų profesorių apklausą apie jų nuomonę, kodėl moksleiviai nusprendžia studijuoti, taip pat Europos ir Rusijos universitetų studentų tarptautinį tyrimą. Straipsnyje pristatoma įvairi veikla, kurią verslo mokyklos gali pasitelkti siekdamos paskatinti pagrindinių akcininkų bendradarbiavimą. Autoriai siūlo universitetų ir bendrovių partnerių sąveikos matricą, kurią sudaro apčiuopiami / neapčiuopiami ištekliai ir apčiuopiamas / neapčiuopiamas poveikis bei jų įtakos charakteristikos ir veiksmingumas tiek bendrovėms, tiek universitetams.Reikšminiai žodžiai: švietimas verslo srityje, sąveika, darbo rinka, santykių rinkodara.