Creative technologies in advertising design - Pryshchenko, Svitlana Valeriivna (Creativity Studies, 2019)
The purpose of this article was analyses the existing methodological approaches to art, culture, design, advertising for the further effective designing of advertising products, increasing its positive value orientations and aesthetic level. The research area is the visualization of advertising ideas taking into account of regional specificity and ethno-cultural identification. Scientific study of cultural-aesthetic component in advertising design has the aim to systematize visual means of information and make a complex definition of their functional specifics in contemporary society, which is much wider than thirty years ago. The advertising graphics presented as visual art, visual culture and visual communication. On examples, we considered the creative advertising technologies: metaphors, hyperbole, associations, allegories and metonymies using colour-graphic imaginative means. Orientation of products to regional consumer groups, significant change of market policy presupposed cardinal change in tasks and character of advertising: socio-psychological, cultural and art-aesthetical indices become actual. Definition of imagery as specific tool of creativity on the point of view different aesthetic ideals is a key to understanding the process of art projecting. So, our comprehensive research summarizes stylistics of advertising graphics in the context of cross-cultural communications from posters to new advertisings forms – digital media. Article in English. Kūrybinės technologijos reklamos dizaine Santrauka Šio straipsnio tikslas – išanalizuoti esamas metodologines meno, kultūros, dizaino, reklamos prieigas, siekiant sukurti efektyvų reklamos produktų dizainą, didinant teigiamą orientacinę jo vertę ir keliant estetinį lygį. Tyrimo sritis – reklamos idėjų vizualizavimas, atsižvelgiant į regiono specifiką ir etnokultūrinį tapatinimąsi. Kultūrinio-estetinio reklamos dizaino komponento mokslinio tyrimo tikslas – susisteminti vizualines informacijos priemones ir suformuluoti kompleksinę jų funkcinių charakteristikų apibrėžtį, kuri šiuolaikinėje visuomenėje yra gerokai platesnė nei prieš trisdešimt metų. Reklamos grafika pristatoma kaip vizualusis menas, vizualinė kultūra ir vizualinė komunikacija. Pavyzdžiui, naudodamiesi spalvinėmis grafinėmis vaizdinėmis priemonėmis, aptarėme kūrybines reklamos technologijas: metaforas, hiperbolę, asociacijas, alegorijas ir metonimijas. Produktų orientavimas į regioninių vartotojų grupes, reikšmingas rinkos politikos pokytis paskatino radikalų reklamos uždavinių ir pobūdžio pasikeitimą: tapo aktualūs sociopsichologiniai, kultūriniai ir meniniai-estetiniai rodikliai. Vaizduotės kaip ypatingos kūrybiškumo priemonės apibrėžtis skirtingų estetinių idealų požiūriu – tai pagrindas, leidžiantis suprasti meno projektavimo procesą. Šiame išsamiame tyrime apibendrinama reklamos grafikos stilistika tarpkultūrinės komunikacijos kontekste, pradedant plakatais ir baigiant naujomis reklamos formomis – skaitmeninėmis medijomis. Reikšminiai žodžiai: reklamos dizainas, reklamos grafika, meninė vaizduotė, plakatas, skaitmeninės medijos, vizualinė estetika.