Cities in Central-Eastern Europe in the theory of multiculturalism - Sadowski, Andrzej (Creativity Studies, 2011)
The article presents the painting of cities of Central and Eastern Europe in perspective of theory of multiculturalism. Laid on Eastern civilization borderland cities are culturally heterogeneous. At present, “heterogeneous city” in perspective of theory of multiculturalism includes at least several transitional categories (subcategories), such as: culturally diverse city, pluralist city or multicultural city. The author believes, that using such concepts and many others ought to be related to the possibility to refer to a coherent theory which needs to be formulated – a theory of multiculturalism. Theory of multiculturalism is, in fact, a theory of a state and an advanced integration process in a society being culturally diverse. Multicultural city is the one which is prepared to welcome multicultural society willing to live and work there, in structural, organizational and intellectual terms. In conclusions author suggests that the communities and local authorities of the cities being the subject of the research ought to face the necessity to accept great challenges aimed at constructing multicultural environment in their cities. Vidurio-rytų Europos miestai daugiakultūriškumo teorijoje Santrauka. Straipsnyje piešiamas Vidurio ir Rytų Europos miestų paveikslas daugiakultūriškumo teorijos perspektyvoje. Rytų civilizacijos paribio miestai yra kultūriškai heterogeniški. Nūdien , heterogeniškas miestas‘‘ daugiakultūriškumo teorijos perspektyvoje apima mažiausiai keletą skirtingų tarpinių kategorijų (subkategorijų), tokių kaip kultūriškai skirtingas miestas, pliuralistinis miestas ir daugiakultūris miestas. Autorius tiki, kad tokių ir daugelio kitų konceptų vartojimas turėtų būti susietas su galimybe nurodyti nuoseklią teoriją, kuri turi būti suformuluota – su daugiakultūriškumo teorija. Iš tikrųjų ši teorija yra valstybės ir pažangaus integracijos proceso kultūriškai skirtingoje visuomenėje teorija. Daugiakultūris miestas – tai toks miestas, kuris pasirengęs sveikinti daugiakultūrę visuomenę, tikintis ten gyventi ir dirbti struktūrine, organizacine ir intelektualine prasmėmis. Išvadose autorius teigia, kad miesto bendruomenės ir vietinės valdžios kaip tyrimo subjektas turėtų būti neatsiejamas nuo būtinybės priimti didžiulius iššūkius, siekiant konstruoti daugiakultūres aplinkas miestuose. Reikšminiai žodžiai: paribys, civilizacijos paribys, kultūrinis skirtingumas, daugiakultūrinis miestas, daugiakultūriškumas. First published online: 11 Jan 2012