The creative ability of artificial intelligence - Elkhova, Oxana Igorevna; Kudryashev, Alexandr Fedorovich (Creativity Studies, 2017)
The article is devoted to the philosophical analysis of the creative process in systems with artificial intelligence. In this article we aim to highlight the common methodological background modeling of the creative process in systems with artificial intelligence. This process seems to be a purposeful transformation, implying the reflection of any area of reality and construction of a new product. The creative process includes two stages: search and composition. The conclusion is that systems with artificial intelligence cannot yet compete with a person at the pilot stage as they do not have an information database that can be compared with the database of a person’s common sense. The authors argue that there are no insurmountable obstacles to artificial intelligence, in principle, and that it will be able to compete with man in creativity in the future. Dirbtinio intelekto kūrybiškumo gebėjimas Santrauka. Straipsnis skirtas sistemų, kuriose įdiegtas dirbtinis intelektas, filosofinei kūrybos proceso analizei. Keliamas tikslas išryškinti bendrąjį metodologinį pagrindą, pasitelkiamą modeliuojant sistemų, kuriose įdiegtas dirbtinis intelektas, kūrybos procesą. Šis procesas, atrodo, yra kryptingas procesas, implikuojantis bet kurios realybės srities reflektavimą ir naujo produkto kūrimą. Kūrybos procesas apima du etapus: paieškas ir sukūrimą. Išvada ta, kad sistemos, kuriose įdiegtas dirbtinis intelektas, bandomuoju etapu vis dar negali varžytis su žmogumi, nes jos neturi informacinės duomenų bazės, kurią būtų galima palyginti su sveiku žmogaus protu. Autoriai įrodinėja, kad dirbtiniam intelektui nėra neįveikiamų kliūčių, todėl ateityje kūrybiškumo atžvilgiu jis bus pajėgus varžytis su žmogumi. Reikšminiai žodžiai: dirbtinis intelektas, kūrybinis konkuravimas, kūrybos procesas, sveiko proto žinių bazė, mašinų veikimas.