Reflections on the current: ambiguity in contemporary culture and society - Colak, Metin (Creativity Studies, 2013)
This paper examines one of the most influential theories of the 20th century, postmodernism, in the present time. Within this framework, this paper concentrates on the main elements of postmodernism in a critical-historical perspective and the recently developed theories which claim to offer an up-to date theoretical framework for the current ambiguous period. This article also investigates the question of whether these recently developed theories provide a better understanding of the present than classical postmodernism. After analyzing the recent theoretical views on the current, along with the classical postmodernism, in the conclusion the study will emphasis that these views (and classical theories of postmodernism), actually, reveal their lack of definition and explanation about the current. Dabarties refleksijos: nevienareikšmiškumas šiuolaikinėje kultūroje ir visuomenėje Santrauka. Šiame straipsnyje esamuoju laiku nagrinėjama viena įtakingiausių XX amžiaus teorijų – postmodernizmas. Atliekant šiuos tyrinėjimus iš kritinės ir istorinės perspektyvos susitelkiama į pagrindinius postmodernizmo elementus ir pastaruoju metu plėtojamas teorijas, reikalaujančias nūdieniam nevienareikšmiškam laikotarpiui suteikti naujausią teorinį pagrindą. Straipsnyje gvildenamas klausimas, ar šios pastaruoju metu plėtojamos teorijos leidžia geriau suprasti dabartinį, o ne klasikinį postmodernizmą. Išanalizavus naujausius teorinius požiūrius į dabartį kartu su klasikiniu postmodernizmu, išvadose pabrėžiama, kad šie požiūriai (ir klasikinės postmodernizmo teorijos) iš tikrųjų dabartį aiškina nepakankamai apibrėžtai ir tiksliai. Reikšminiai žodžiai: nevienareikšmiškumas, kultūra, modernizmas, postmodernizmas, visuomenė, teorija. First Published Online: 08 Jul 2013