On the road with a smartphone - Keturakis, Saulius (Creativity Studies, 2015)
This article aims at discussing the changes of modern travel and a traveller, arising from mobile technology. As research suggests, nowadays smartphones are more likely to be worn as garments than carried as tools, therefore mobile technology is distinguished by an unusually intimate relationship with the holder. The article is concerned with the consequences of this relationship, or, to be more precise, with the change in the concept of a digital image, increased confidence in its verisimilitude, altered signs of an authentic relationship with the reality and an illusion of a specific location, paradoxically emphasised by mobile technology. As it turns out, the traveller’s attention on the road with a smartphone is focused on himself rather than on the surrounding unseen reality. Kelyje su išmaniuoju telefonu Santrauka. Straipsnyje aptariami keliautojo, kelionės bei su jomis susijusių atminties pavidalų – fotografijos bei teksto – pokyčiai atsiradus mobiliosioms technologijoms. Kaip pastebima, santykis su mobiliosiomis technologijomis yra išskirtinis, jos labiau yra dėvimos kaip drabužiai, nei nešiojamos kaip kokie įrankiai. Šio beveik intymaus ryšio pasekmės pastebimos tiek skaitmeninio atvaizdo transformacijose, tiek kintančiose tikrovės autentiškumo koncepcijose, tiek paradoksaliai akcentuojant mobiliųjų – regis, beviečių – technologijų konkrečią vietą. Straipsnyje daroma išvada, jog mobiliosioms technologijoms tapus savotišku keliaujančiojo partneriu, jo kelionę papildančiu nepaliaujamos komunikacijos dėmeniu, dėmesys nuo supančios tikrovės yra narciziškai perkeliamas į save patį. Reikšminiai žodžiai: kūnas, komunikacija, skaitmeninis atvaizdas, kelionė, vieta, tekstas, keliavimas. First published online: 14 Sep 2015