Credibility and creativity in network society - Mazur, Piotr Stanislaw; Duchlinski, Piotr (Creativity Studies, 2020)
The authors of this article claim that the network society is organised around such flow of information in which each entity constitutes its specific centre. Through the network entities obtain information from other entities. The amount of information and the fact that it is difficult to verify it are the reasons why the issue of credibility plays the key role in such a society. Aiming at being credible within the network society involves various methods and techniques of making other entities acknowledge one’s credibility. In result credibility is strongly related to creativity. In the pragmatic sense, credibility becomes the objective of creativity. In the moral aspect creativity assumes credibility due to the need to shape a person (education and upbringing) in and by the society in such a way that they may become a creative entity, stimulate their creativity and use it through the interaction with other entities. Article in English. Patikimumas ir kūrybiškumas tinklo visuomenėje Santrauka Šio straipsnio autoriai tvirtina, kad tinklo visuomenę organizuoja toks informacijos srautas, kurio sąlygomis bet kokia esatis steigia savąjį specifinį centrą. Per tinklą esatys pasiekia informaciją iš kitų esačių. Informacijos kiekis ir faktas, kad sudėtinga ją patikrinti, tokioje visuomenėje atlieka pagrindinį vaidmenį. Siekimas būti patikimu tinklo visuomenėje apima įvairius metodus ir technikas, skirtas tam, kad kas nors būtų pripažintas kaip patikimas. Išplaukia, kad patikimumas yra glaudžiai susijęs su kūrybiškumu. Pragmatiniu požiūriu patikimumas tampa kūrybiškumo tikslu. Moralės aspektu kūrybiškumas įgauna patikimumo dėl poreikio formuoti asmenį (švietimas ir ugdymas) visuomenėje ir pasitelkiant ją taip, kad tai taptų kūrybine esatimi, žadintų asmens kūrybiškumą ir išnaudotų jį sąveikaujant su kitomis esatimis. Reikšminiai žodžiai: kūrybiškumas, patikimumas, etika, informacija, moralinis patikimumas, tinklo visuomenė, pragmatizmas.