Culturally conditioned visual communication in creative expression - Valantinaitė, Ilona; Sederevičiūtė-Pačiauskienė, Živilė; Žilinskaitė-Vytė, Viktorija (Creativity Studies, 2020)
The human body and its consciousness interacts with a number of external and internal factors, including, among others, the surrounding environment, experienced emotions, those things seen, things that are possessed and touched, and affection that is experienced, all of which accumulates over time as personal experience. In the aforementioned process memory plays the most significant role and predetermines the extent to which an individual remembers (and perceives) their own experience, and how they identify and are conscious of their own self-esteem, etc. The aim of this research is to record an idea and its transformations by reference to its associations, implementation and interpretations. Thus, transformations require personal experience, memory, knowledge, verbal and nonverbal abilities, as well as psychical phenomena that occur during research through the interaction of the participants. In our research task we presented 5 squares in which fragments of abstract pictures were placed. The participants were asked to freely interpret the fragments and complete the pictures. The results allowed us to conclude that associations and the process(es) of interpretation are inconstant and independent of each other. Associations usually visualise views of our physical environment, whereas intellectual creations are most frequently found in interpretations. Article in English. Kultūriškai formuojama vizualinė komunikacija kūrybinėje ekspresijoje Santrauka Žmogaus kūnas ir sąmonė sąveikauja su daugybe išorinių ir vidinių veiksnių, įskaitant, be kitų, supančią aplinką, išgyventas emocijas, išvystus dalykus, dalykus, kurie yra turimi ir liečiami, bei juntamą prisirišimą – visa tai kaupiasi kaip asmeninė patirtis. Minėtame procese atmintis atlieka patį svarbiausią vaidmenį ir iš anksto nulemia tai, kiek individas prisimena (ir suvokia) savo paties patirtį, bei tai, kaip jis identifikuoja ir supranta savo paties savigarbą ir t. t. Šio tyrimo tikslas – užfiksuoti idėją ir jos transformacijas, atsižvelgiant į asociacijas, realizavimą ir interpretacijas, susijusias su ja. Tad transformacijos reikalauja asmeninės patirties, atminties, žinių, verbalinių ir neverbalinių gebėjimų, taip pat psichinių reiškinių, įvykstančių tyrimo metu sąveikaujant jo dalyviams. Mūsų tyrimo užduotyje pristatėme penkis ketvirtainius, kuriuose buvo pateikti abstrakčių paveikslėlių fragmentai. Dalyvių buvo paprašyta laisvai interpretuoti fragmentus ir užbaigti paveikslėlius piešti. Gauti rezultatai leido padaryti išvadą, kad asociacijos ir interpretacijos procesas(-ai) nuolat kinta ir nepriklauso vienas nuo kito. Paprastai asociacijos vizualizuoja požiūrius į mūsų fizinę aplinką, o intelektinė kūryba dažniausiai reiškiasi interpretacijose. Reikšminiai žodžiai: vizualinė komunikacija, asociacijos, kūrybiškumas, divergentinis mąstymas, interpretacijos.