The perspectives on fat taxation in Lithuania: theoretical aspect - Giriūnienė, Gintarė (Business: Theory and Practice, 2012)
The scientific article analyzes the fat tax and perspectives of its application in Lithuania, because the problem of increasing obesity index has been encountered in the world. Recently the introduction of such tax has caused numerous discussions on the international level, and thus resulted in appearance of new researches. The fundamental methods of how to calculate and assess the tax were determined. One of the main methods is the taxation of smokers or obese persons, which is applied in several states of the USA at present. However, the discriminating features of the fat tax result in linking of such taxation to certain commodities or products, which contain more saturated fats or salt and sugar. The taxation practice of such character has been present in the European countries already. Thus, in this scientific article the research was done in order to learn the perspectives of fat tax in Lithuania using the analysis of statistical data and theoretical survey of assessment of taxation effectiveness for this purpose. Article in Lithuanian. Riebalų mokesčio perspektyvos Lietuvoje: teorinis aspektas Santrauka. Moksliniame straipsnyje nagrinėjamas vadinamasis riebalų mokestis ir jo taikymo perspektyvos Lietuvoje, turint galvoje tai, jog pastaruoju metu pasaulyje susiduriama su nutukimo problemų turinčių gyventojų skaičiaus augimu. Tokio pobūdžio mokesčio įvedimas tarptautiniu lygmeniu sukėlė begales diskusijų, ir taip lėmė naujų tyrimų atsiradimą. Nustatyti ir esminiai būdai, kaip mokestis galėtų būti skaičiuojamas ir vertinamas. Vienas pagrindinių būdų – rūkančių ar nutukimo problemų turinčių gyventojų vienetinis apmokestinimas, kuris šiuo metu taikomas keliose iš JAV valstijų. Tačiau dėl egzistencinės diskriminuojančių požymių įžvalgos apmokestinimas mokslinėje literatūroje siejamas ir su tam tikromis vartojimo prekėmis ar produktais, kurie turi daugiau sočiųjų riebalų ar druskos, cukraus. Tokio pobūdžio apmokestinimo praktika įvesta ir Europos šalyse. Taigi moksliniame straipsnyje atlikta praktikos studija, siekiant išsiaiškinti riebalų mokesčio perspektyvas Lietuvoje, tam tikslui pasitelkiant statistinių duomenų analizę ir apmokestinimo efektyvumo vertinimo teorinę apžvalgą. Reikšminiai žodžiai: riebalų mokestis, apmokestinimo būdai, nutukimas, maisto produktų apmokestinimas, mokesčio politika, statistinė analizė.